Hvad er nordlyset?

Ifølge den nordiske mytologi blev nordlyset forklaret med, at de flotte farvemønstre på himlen var et hegn, som var bygget af guderne for at holde jætterne ude af Midgård. Dette hegn var bygget af øjenvipperne fra den døde urjætte Ymer. I dag er der nok ingen, der tror på denne historie selvom, at den er helt fantastisk. Nordlyset er nemlig noget helt andet, som du kan læse mere om her. 

En nutidig forklaring på nordlyset

Med tiden har mennesket fundet ud af, hvad nordlyset er. Nordlys og sydlys, som det kaldes sydpå, opstår, når elektrisk ladede partikler fra solen rammer Jordens magnetfelt. Det er dette, der giver det helt igennem spektakulære syn, som vi mennesker er fascineret af, da det minder om et magisk og gigantisk lysshow.

På hvilket tidspunkt kan nordlyset ses?

Om foråret i marts og april samt i efteråret i september og oktober er der størst chance for at se nordlyset. Men det er også muligt at se det i november, december, januar og februar. Når du vil opleve nordlyset, er tidsrummet mellem kl. 18.00 og kl. 01.00 din bedste chance. 

Er det muligt at se nordlyset i Danmark?

Når det kommer til nordlyset, så er det et meget sjældent fænomen i Danmark. Men det er dog sket fra tid til anden. Det er muligt at se nordlyset her på de hjemlige breddegrader, når vejret tillader det, og når solens udbrud af elektrisk ladede partikler, også kaldet solvinden, er tilpas aktiv. Vil du være sikker på at se nordlyset, så findes der eksempelvis rejser til Finland nordlys.